Ajuntament de Traiguera

Festes

Festes patronals

 

En honor a la Verge de l'Assumpció i San Roque se celebren del 13 al 23 d'agost (aproximadament), amb un complet programa d'actes culturals, religiosos i festius. Encara que la programació pot variar, formen l'eix central les processons, els bous, les revetlles, les carreres de bicicletes, el tir al plat, els partits de futbol, el “pregó”, la proclamació de Dames, el “sopar de sobaquillo” actes inalterables que a poc a poc formen part de la tradició traiguerina.

Sant Antoni

 

El 17 de gener, la festivitat de San Antonio era popular i participativa, a poc a poc va quedar com un acte religiós amb la tradicional missa i la benedicció del pa i els animals. L'entusiasme d'un grup de joves i les ganes d'un poble per reprendre les seves tradicions i festes en 2006, es va tornar a representar la “Funció de Sant Antoni” , el tradicional repartiment de “casquets i rollets d’aiguardent”, i el sopar popular on se sorteja el “porquet”.

Fira Romana

 

Traiguera s'identifica com Thiar Julia i ja va ser citada per Tolomeo en la Ilercavonia , en el terme s'han trobat abundants restes arqueològics del passat romà, fins i tot un milliarium, element constitutiu de les vies romanes, es troba en el nostre terme.

En commemoració a aquest passat romà Traiguera celebra el primer cap de setmana d'octubre la seva fira romana “*THIAR JULIA”. Durant el cap de setmana se succeïxen representacions que escenifiquen actes de la vida quotidiana de l'antiga Roma, danses florals, personatges de l'època, lectures de la història de la dona en l'antiga Roma... tots els actes organitzats per les diferents entitats de la localitat i patrocinades per l'Ajuntament.

Romeries

Romeria

Són veritablement populars i congreguen a un gran nombre de visitants en el Reial Santuari Verge Font de la Salut. En la mateixa es reuneixen tant els veïns de la població com els quals tornen al poble per a celebrar la romeria. Punt de reunió de familiars i amics són dos les dates assenyalades en les quals el poble de Traiguera acudeix al Santuari per a celebrar el seu tradicional romeria i donar gràcies a la Verge.

1.- Diumenge Carnal San Vicent

El diumenge següent al diumenge de Pasqua(Diumenge carnal) es realitza la romeria al Santuari que donarà inici a la festivitat de San Vicente Ferrer. A l'arribada al Santuari es celebra la missa, concert de bandes, paelles, balls, repartiment de casquets i rollets ... a l'arribada a la població se celebra una retvella popular que enllaçarà la festivitat amb la celebració de la San Vicente Ferrer (el dilluns següent al dilluns de Pasqua) on es celebra la Santa Missa, processó i “bou de vila”.

2.- Setembre

El primer diumenge de setembre es celebra un nou nova romeria, la més popular i antiga , en la qual es commemora la troballa miraculosa de la Verge en el segle XIV, missa, concert de la banda de música, paelles i repartiment de “pastissets o casquets i rollets d’aiguardent” per a tots són els elements que any rere any es repeteixen a tots els congregats. En aquesta ocasió en el Santuari es congreguen tant veïns de la població com de poblacions veïnes.

Sant Jaume

Era la festivitat dels terrissers i en la mateixa es ballava la tradicional dansa i es realitzava una simbiosi entre la religió i el folklore. La desaparició de la majoria de famílies terrisseres va fer que la festivitat desaparegués. Avui dia el 25 de juliol celebren la seva festa l'associació de pensionista i jubilats “San Jaume” amb actes religiosos, menjar, ball i sorteig de premis.

Dl Dm Dx Dj Dv Ds Dg
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

Formulari de cerca

Portal desenrotllat amb Drupal